Citace legislativy dle APA 7

Citační styl APA 7 ed. ve své příručce uvádí obecná doporučení nicméně v příkladech řeší pouze americké precedentní právo a konkrétní úpravy regionálního práva pak ponechává na konkrétních institucích. VŠE CIKS tedy podle obecných doporučené vytvořilo vlastní příklady pro citování legislativy ČR a EU.

Obecná pravidla

V textu

V textu práce, pokud je to možné, uvádějte konkrétní část legislativního dokumentu (např. odstavec, paragraf, hlava a pod.) ze které při citaci čerpáte, buď přímo ve větě, nebo alespoń v citační závorce. Obecná strukutra citace v textu je podobná jiným dokumentům, nicméně namísto autora uvádíme na prvním místě buď označení  např. „Zákon č. 121/2000 Sb.“ nebo zkrácený název např. Autorský zákon. Je nicméně nutné se rozhodnout pro jednu z variant a tu konzistentně využívat v celé práci pro každou citaci legislativy. Nelze tedy v citační závorce jednou uvést označení a v jiných případech zkácený název.  Obecná struktura (konzistentní s přklady níže):

konkrétní část (označení legislativy, rok)

(označení legislativy, rok, konkrétní část)

 

Reference

Pokud nenajdete konkrétní příklad níže, můžete podle tohoto vzoru citovat českou legislativu vycházející ve Sbírce zákonů, Sbírka mezinárodních smluv,  Sbírce právních předpisů územních samosprávných celků a některých správních úřadů a také ve Věstnících ministerstev a jiných úřadů.

Typ legislativy č. XX/rok  název (zkrácený název je-li) („ve znění pozdějších předpisů“ je-li novelizace), Publikace Část publikace XX (rok schválení). URL

URL je v APA 7ed nepovinný údaj, nicméně CIKS VŠE doporučuje u České legislativy, jež je většinou dostupná online, uvádět URL. V ideálním případě na předpis v aktuálním znění z databází ASPI nebo Beck Online, jež jsou na VŠE k dispozici. Akceptovatelné jsou i jiné oficiální zdoje, nicméně pokud citujete novelizovanou legislativu je potřeba uvádět URL na aktuální znění.

V případě, že citujete legislativu, která byla novelizována, do závorky za název je potřeba přidat ustálenou frázi „ve znění pozdějších předpisů“. Tím se předpokládá, jste pracovali s aktuálním zněním v době odevzdání práce. Zde pak uvádějte URL na aktuální znění z databází ASPI nebo Beck Online, jež jsou na VŠE k dispozici nikoliv na stejnopis částky.

Pokud budete analyzovat různá znění v průběhu času, doporučujeme citovat i konkrétní novelizaci, jež text mněnila.

Sbírka zákonů ČR

Zákon

V textu

Parafráze

V textu práce, pokud je to možné, uvádějte konkrétní část (např paragraf, odstavec a pod.) ze které při citaci čerpáte.
V případě narativní citace je možné v závorce uvádět pouze rok. nicméně přípustné je i to, že pokud název zákona uvádíte v textu práce, v citační závorce uvedete jeho číslo (zvláště v případě, že využíváte Zotero, které neumožnuje vynechat název v citační závorce).

Je zajímavé, že podle odstavce 6 paragrafu 2 Zákona č. 121 (2000) za dílo není považován námět díla sám o sobě.

Nejvíce se tímto zabývá Autorský zákon konkrétně pak §1 (Zákon č. 121/2000 Sb., 2000).

Definici autorského díla můžeme nalézt v §2 (Zákon č. 121/2000 Sb., 2000).

Přímá citace

U přímé citace je třeba do citační závorky přidat konkrétní části (např. paragraf, odstavec, hlava a pod.) přímo do citační závorky.

Autorský zákon uvádí, že „právo autorské se vztahuje na dílo dokončené“ (Zákon č. 121/2000 Sb., 2000, odst. 2 §2).

„Právo autorské se vztahuje na dílo dokončené“ (Zákon č. 121/2000 Sb., 2000, odst. 2 §2).

V referencích

Zákon č. 121/2000 Sb. o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon) (ve znění pozdějších předpisů), Sbírka zákonů ČR Částka 36 (2000). https://www.aspi.cz/products/lawText/1/49278/1/2

Vyhláška

V textu

Vyhláška zabývající se provozem informačních systému stavební správy (190/2024 Sb., 2024, odst. 2 §7) stanovuje, že „každý výkres a každý dokument se vkládá do elektronické dokumentace jako samostatný soubor“.

Reference

Vyhláška č. 190/2024 Sb. o podrobnostech provozu některých informačních systémů stavební správy, Sbírka zákonů ČR Částka 190 (2024). https://www.aspi.cz/opispdf/opispdf/2024.html#castka_190

Nařízení

V textu

Podle Nařízení vlády ze dne 5. června 2024 (158/2024 Sb., 2024, § 1) se povolení k zaměstnání (zaměstnanecká karta, karta vnitropodnikově převedeného zaměstnance nebo modrá karta) od občanů Korejské (res. Jihokorejské) republiky nevyžaduje.

Reference

Nařízení č. 158/2024 Sb., o stanovení seznamu států, u jejichž občanů se nevyžaduje k zaměstnání nebo výkonu práce povolení k zaměstnání, zaměstnanecká karta, karta vnitropodnikově převedeného zaměstnance nebo modrá karta, Vlády České republiky, Sbírka zákonů ČR Částka 158 (2024). https://www.aspi.cz/opispdf/opispdf/2024.html#castka_158

Sbírka mezinárodních smluv

Sdělení

V textu

V textu Sdělení (Sdělení č. 54/2001 Sb.m.s., 2001) se definuje v jaké chvíli musí přistupující stát určit pro jaká soudní řízení se budou daná pravidla aplikovat.

“Každý stát při podpisu Úmluvy nebo při uložení ratifikační listiny nebo listiny o přijetí či schválení Úmluvy nebo o přístupu k ní, prohlášením zaslaným generálnímu tajemníkovi Rady Evropy, určí alespoň tři druhy soudních řízení v rodinných věcech, na něž se Úmluva použije“. (článek 1 odst. 4)

Zásadním bodem z našeho hlediska je fakt, že dítě, které má dostatečnou schopnost (podle státních předpisů) chápat situaci má právo vyjádřit svůj názor v rámci řízení a může se ho také legálně domáhat (Sdělení č. 54/2001 Sb.m.s., 2001, článek 3).

Reference

Sdělení č. 54/2001 Sb.m.s. o přijetí Evropské úmluvy o výkonu práv dětí, Sbírka mezinárodních smluv Částka 21 (2001). https://www.aspi.cz/opispdf/opispdf/2001m.html#castka_21

Sbírka právních předpisů územních samosprávných celků a některých správních úřadů

Vzhledem k tomu, že ve Sbírce právních předpisů územních samosprávných celků a některých správních úřadů se vyhledává dle obcí, nebo názvu úřadu CIKS VŠE doporučuje do názvu, jak v citacích v textu tak v referencíh, vždy vkládat název obce nebo úřadu, aby daný předpis bylo možné správně identifikovat.

V textu

Přírodní památka Cihelna v Bažantnici byla zřízena bez ochraného pásma (Nařízení hlavního města Praha č. 4/2024 Spp., 2024, ods. 3).

Reference

Nařízení č. 4/2024 hlavního města Praha o zřízení přírodní památky Cihelna v Bažantnici a stanovení jejích bližších ochranných podmínek, Sbírka právních předpisů územních samosprávných celků a některých správních úřadů (2024). https://sbirkapp.gov.cz/detail/SPPJS74QTQP4UD7U


Jako legislativou EU citujte:

  • Nařízení jsou závazná v celém rozsahu a přímo použitelná ve všech členských státech.
  • Směrnice stanovují závazné cíle, jichž mají dosáhnout členské státy, jimž jsou určeny. Členské státy si mohou zvolit, jaký způsob považují za vhodný k dosažení těchto cílů.
  • Rozhodnutí jsou rovněž závazná v celém rozsahu. Rozhodnutí, která uvádějí, komu jsou určena, jsou závazná pouze pro dané strany.
  • Doporučení a stanoviska (jsou nezávazné, ale stále se považují za právní akty).

Obecná pravidla

V textu

V textu práce, pokud je to možné, uvádějte konkrétní část legislativního dokumentu (např. odstavec, paragraf, hlava a pod.) ze které při citaci čerpáte, buď přímo ve větě u parafráze, nebo v citační závorce v případě přímé citace (tedy převzetí doslovnéh znění). Obecná strukutra citace v textu je podobná jako u jiných dokumentům, nicméně namísto autora uvádíme na prvním místě zrkácený název v případě evropské legislaivy je to číselné označení  např. „Směrnice EU 2019/790“. V textu budete tedy citovat takto:

Parafráze

Podle odstavce/hlavy/paragrafu je ….. (Typ legislativy EU č. rok/XX , rok).

Přímá citace

Legislativa EU stanovuje „přesné znění části legislativy „(Typ legislativy EU č. rok/XX , rok, odstavec/hlava/paragraf).

 

Reference

Zde je obecný vzor pro legislativní dokumenty vyházející v Úředním věstníku evropské unie. Konkrétní příklady jednotlivých typů můžete pak najít níže.

Typ legislativy EU č. rok/XX název (zkrácený název je-li), Úřední věstník Evropské unie  XXX (rok schválení). URL

URL je v APA 7ed nepovinný údaj, nicméně CIKS VŠE doporučuje u Evropské legislativy, jež je většinou dostupná online, uvádět URL. V ideálním případě na znění v jazyku odevzdávané práce (ČJ neb AJ) v databázi EUR-Lex.

Příklady

Nařízení

V textu

Članek 3 odstavec 1 stanovuje, že Poskytovatel umožní účastníkovi, který je dočasně v jiném členském státě EU, využívat předplacenou on-line službu ve stejném rozsahu, jako v jeho domovském státě EU (Nařízení EU č. 2017/1128, 2017).

Reference

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/1128 ze dne 14. června 2017 o přeshraniční přenositelnosti on-line služeb poskytujících obsah v rámci vnitřního trhu (Text s významem pro EHP), Úřední věstník Evropské unie L 168 (2017). https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A32017R1128&qid=1722595518867

Směrnice

V textu

V rámci Evropsé legislativy je zakotveno, že „členské státy by měly mít i nadále možnost stanovit, že nositelé práv obdrží spravedlivou odměnu, pokud jsou jejich díla nebo jiné předměty ochrany využity digitálními prostředky na základě výjimky či omezení stanovených v této směrnici při vyučování pro ilustrační účel“ (Směrnice EU 2019/790, 2019, odst. 24).

Reference

Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/790 o autorském právu a právech s ním souvisejících na jednotném digitálním trhu a o změně směrnic 96/9/ES a 2001/29/ES (Text s významem pro EHP), Úřední věstník Evropské unie L 130 (2019). https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=celex%3A32019L0790

Rozhodnutí

V textu

V Rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady (Rozhodnutní EU 2022/2512, 2022, článek 3) je stanoveno, že „Komise za pomoci členských států vypracuje seznam cestovních dokladů uvedených v článku 1, včetně dat, od nichž tyto cestovní doklady.“začaly být vydávány“.

Reference

Rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady (EU) 2022/2512 ze dne 14. prosince 2022 o nepřijímání cestovních dokladů Ruské federace vydaných na Ukrajině a v Gruzii, Úřední věstník Evropské unie L 326 (2022). https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A32022D2512&qid=1722598773006

Doporučení

V textu

„Opatření, která si členské státy zvolí ke snížení poptávky, by měla být jasně vymezená, transparentní, přiměřená, nediskriminační a ověřitelná“ (Doporučení Rady EU č. 2024/2476, odstavec 8).

Reference

Doporučení Rady EU č. 2024/2476 ze dne 25. března 2024 o pokračování koordinovaných opatření ke snížení poptávky po plynu, Úřední věstník Evropské unie C (2024). https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A32024H02476&qid=1722855414201

Citace Aktů (prováděcí, nebo přenesené pravomoci) pak vytvářejte podle stejného vzoru jako knihy.

Citování legislativy s pomocí Zotera

I pro legislativu můžete využít citační manažer. V tomto případě doporučujeme využít typ dokumentu „Nařízení“.

Pole „Zkrácený název“ se využívá pro uvedení názvu, jež se bude využívat pro citaci v textu (např. Zákon č. 121/2000 Sb., pokud využíváte i zákony slovenské vkládejte Sb. ČR a Sb. SR).

V případě citační závorky u citace v textu nelze využít možnosti vynechat autora a proto je vždy v závorce zopakován i zkrácený název.

Ukázka vyplněného záznamu v Zoteru:

V případě přímé citace je třeba u umístění vybrat z nabídky odstavec, vypsat číslo odstavce a doplnit paragraf, tedy zapíšete takto: